2015/11/14

Tour de Zöldút #2 Felsőtengelic 1. rész

A Gindly-Benyovszky-kastély (az előző rész itt olvasható) információs táblájától folytatjuk az utunkat az egykori kastélyparkban, amit ma Tengelici Parkerdő néven mutatnak be.

A Zöldút következő látnivalója a Benyovszky-kápolna lesz, de a parkerdőben a Zöldúthoz kapcsolódóan 8 állomásos tanösvény is kialakításra került 2,4 km hosszan. A Benyovszky családról elnevezett tanösvény koncepcióját nem teljesen sikerült megértenem (illetve utólag igen, de ahhoz egy térképes útbaigazítás segítséget nyújthatna): a kastély mellett van a 0. - tanösvényt bemutató - tábla, de mi teszünk egy nagy kört az órajárással ellentétesen a Zöldúton a Hotel Orchideát is érintve.

Jobbra megyünk tovább a Zöldúton, bal kéz felé rögtön a tóhoz és a tanösvény első tábláihoz lehet lejutni, de azokat a kör végén érintjük.

A tanösvény 8. táblájánál a parkerdő jelenéről és jövőjéről olvashatunk: az erdőborítás fenntartása, az invazív fajok terjedésének megfékezése és az erdő szabadidős hasznosítása a fő célkitűzések.

A következő táblán a védett Benyovszky-park értékeiről informálódhatunk: ezek a 90-100 éves fák, a madárvilág és a 4,7 hektáros tó. Balra egy keskeny, de nagyon hangulatos ösvényen ismét a tóhoz juthatunk. Mi egyenesen folytatjuk utunkat ...

... átkelve a hídon.

A Zöldút egyenesen folytatódik tovább, nekünk a tanösvény következő állomásához ennél a táblánál  - mellesleg nem jelzi semmi - balra kell letérnünk.

A 3. tábla a park különleges fái közül bemutatja ...

 ... a hamvas tölgyet, a kaukázusi szárnyasdiót, a kanadai vasfát, a páfrányfenyőt és a mocsárciprust.

Sikerül két erdei békát (Rana dalmatina) ...

... lencsevégre kapni.

A tanösvényen maradva ...

... belevetjük magunkat az erdőbe.

Úgy érzem, valamiféle jelzés nem ártott volna, mert a borostyán vastagon borítja az "utat".

 Az ösvény hiánya és a talaj egyenetlensége szinte lehetetlenné teszi a kerékpárral való haladást.

Végre egy jel, hogy jófelé megyünk ...

... az egyébként nagyon hangulatos erdőben.

Megérkezünk a tanösvény legeldugottabb, 4. táblájához, ami a homoki égeres láperdőt mutatja be, annak szintjeit, kétéltűit (a mocsári teknőst nem ide kellett volna sorolni), madarait, denevéreit.

 Végül visszaérünk (valójában nem itt kellene, de a sűrű erdőn kerékpárral nem tudok átvágni) a Zöldútra ...

... a tanösvény 7. táblájához, ami ismét különleges fákat mutat be: a kalábriai feketefenyőt, a fekete diót, a fekete nyarat, a jegenyenyarat, a déli és a nyugati ostorfát és a lepényfát.

Pár lépéssel távolabb már elő is tűnik a fenyők közül a Benyovszky-kápolna, ami ...

... csodálatos erdő ...

... ölelésében fekszik.

A Benyovszky-kápolnát gróf Benyovszky Rudolf építtette a 13 éves korában elhunyt fia, Emanuel számára 1913-14-ben. A történetről a Zöldút és a tanösvény 5. állomásaként elhelyezett táblák tájékoztatnak. Az évtizedekig romos kápolnát annak építésének 100. évfordulóján a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Rt. állította helyre.

Kápolnabelső.

Kupolák.

A kápolnát elhagyva ...

... visszatérünk a Zöldútra, de máris itt a következő látnivaló, ...

... a Gindly-emlékoszlop.

A tanösvény 6. táblájáról megtudhatjuk, hogy a sztélé a Gindly család három generációjának állít emléket az 1840-es évekből.

Kilátás az emlékoszloptól a kápolnára.

Visszatérve a Zöldútra folytatjuk utunkat ...

... a jelzéseknek megfelelően, amiket sajnos, nemcsak az időjárás tesz tönkre.

Egy homokdombra feltekerve ...

... balra, a Hotel Orchidea irányába fordulunk, de ez már a következő rész tartalma.

Útközben rengeteg gombával találkoztam, közülük jön egy "csokorral".










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése